Priprava na novo sezono

Ustrezno pripravljen motocikel

Prvi pogoj za brezskrbno in varno vožnjo je tehnično brezhiben motocikel. Ključnega pomena je, da se opravljajo redni servisi. Če le-tega kot motorist, niste opravili pred zimskim spancem, se zelo priporoča, da se to opravi pred pričetkom sezone. V kolikor ne obiskujete pooblaščenega serviserja, je nasvet da vseeno uredite servis pri pooblaščenem serviserju, saj so ti redno seznanjeni z morebitnimi tehničnimi vpoklici zaradi tovarniških napak, ki se pojavijo šele v kasnejši dobi motocikla.

V kolikor ste redni servis opravili, vseeno preglejte glavne vitalne dele svojega jeklenega konjička. Med zimovanjem lahko motocikel postane zelo prašen, zato začnite s čiščenjem med katerim ostanete pozorni na kakršnokoli puščanje tekočin (hladilna, olje v motorju ali menjalniku, olje sklopke, ipd .)

Preverite ali je vaš profil pnevmatik primeren. Prav tako se priporoča preveriti starost pnevmatik, saj pnevmatika s staranjem izgublja svoje lastnosti. Preverite tudi napetost verige in jo po potrebi namažite. Zaradi akumulatorja, preverite tudi električne dele, kot so: svetlobne naprave, smerokazi, zavorne luči, napetost akumulatorja ter obvezno tudi sprednjo ter zadnjo zavoro.

Zaščitna oprema

Zakonsko je predpisana samo motoristična čelada. Vseeno, vam to ne zagotavlja velike zaščite, saj je motorist pri padcu izpostavljen celotnemu telesu. Oprema naj zato zajema tudi motoristične hlače, jakno, škornje in rokavice.

V kolikor imate vse našteto že kupljeno, jo vseeno redno negujte in jo tudi pregledate. To predvsem velja za čelado, za katero velja nepisano pravilo, da se jo po petih letih uporabe zamenja. Določeni prodajalci v Sloveniji tudi nudijo brezplačen pregled čelade pred sezono. V kolikor je čelada že bila izpostavljena udarcu ob padcu, jo nemudoma zamenjajte, saj lahko kljub temu da je brez praske, izgubi svojo strukturo.

Na kaj biti pozoren?

Razmere ne morejo biti optimalne v začetku pomladi! Spomladansko sonce ni dovolj toplo, da bi v relativno kratkem času ogrelo cestišče. Temu posledično se tudi pnevmatike ne morejo ogreti na delovno temperaturo. Kljub temu, da asfalt daje občutek suhosti, lahko v manjših delih, kjer sonce skozi dan ne sije pogosto, najdemo vlago in nižje temperature podlage. Aprilsko vreme bo v večini opralo ceste, za popolno očiščenost pa morajo poskrbeti skrbniki cest. Tako se do poletnih mesecev pričakuje pesek na cesti, na določenih delih vozišča pa tudi prah, ki ostane zalivkah, razpokah, rezkanega asfalta, ipd. Tudi sonce ima lahko v pomladnem času negativen vpliv na vožnjo, saj še ni v zenitu, še posebej pri sončnem zahodu.

Motorist

Motorji so pozimi resda počivali v garažah, a to ne pomeni, da so se morali zimskemu spanju predati tudi motoristi. Zima je primeren čas za vzdrževanje in izboljšanje psihofizične kondicije motoristov.

Na začetku sezone se moramo zavedati, da nimamo enake motoristične kondicije kot na koncu prejšnje sezone, ko smo že prevozili več tisoč kilometrov. Glede na to, da vožnja z motornim kolesom zahteva popolno psihofizično prisotnost in občutek, bodimo na to ob začetku sezone še posebej pozorni. Pri vožnji enostavno ne smemo delati napak, saj je že najmanjša napaka lahko usodna.

Na motorju smo med vožnjo nenehno izpostavljeni vremenskim vplivom, kot so jutranji mraz, dnevna vročina, veter, dež …, kar pa nas lahko že hitro utrudi in poslabša pogoje vožnje. Tudi sam sedežni položaj na motociklu nas sili v nekoliko prisiljeno držo, kar lahko pripelje do mravljinčenja rok, nog ali predela zadnjice.

Predlagamo, da na začetku sezone motoristi izbirajo krajše izlete z večkratnimi postanki. Ne glede na dolžino vožnje, pa ne smemo pozabiti na primerno zaščitno obleko.

Motoristi lahko vse do poletnih mesecev na cestah pričakujejo pesek, prah z ostanki soljenj, v višje ležečih predelih pa še morebitne ostanke snega ob cesti, ki se topi, in je zato cestišče spolzko. Ceste so tudi polne zalivk, razpok, udarnih lukenj, kanalizacijskih jaškov, kolesnic, rezkanega asfalta in podobno, vse to pa so lahko pasti za motoriste.

Srečno vožnjo vsem!