O nas

MOTORISTIČNO DRUŠTVO DUPLEK, BLACK DRAGONS SLOVENIJA

Leta 1999 se je skupina motoristov iz Dupleka in sosednjih občin odločila, da po več letih druženja in potovanj ustanovi motoristični klub. Njegovi ustanovni člani so bili: Mihael PULKO, Albin KAISERSBERGER, Mirko ROJKO, Gregor BRAČKO, Slavko MURŠEC, Rado KUKOVIČ, Jože KOCPEK, Simon ŠTUBER, Miran MARČINKO, Marjan ČERNČIČ, Luka GORNIK, Tim RIBIČ, Denis SEMLER, Robert BEZJAK, Simon PETRINEC, Miljan NOVAK – FLIPER, Adam ADAM, Matjaž REBERNIK in Rok RIBIČ. Na ustanovnem sestanku kluba smo takrat izvolili za predsednika Roka RIBIČ, ki uspešno vodi klub in vse njegove aktivnosti od samega začetka naprej. Klub je bil vpisan v register društev, pri pristojni Upravni enoti v Mariboru, v začetku leta 2000. Ob ustanovitvi kluba smo člani kluba zastavili smernice delovanja našega kluba. Vsako leto, pred začetkom motoristične sezone, jih natančneje določimo z letnim planom aktivnosti. Najpomembnejša aktivnost vsako leto je organiziranje motorističnega srečanja. Uspešna izvedba in organizacija mednarodnega motorističnega srečanja je poglavitnega pomena za klub, saj z izvedbo srečanja klub pridobi večji del finančnih sredstev za njegovo nemoteno delovanje. Pridobljena finančna sredstva pa niso edini vzrok za organizacijo motorističnega srečanja. Z izvedbo srečanja klub uresničuje veliko ciljev, ki so bili določeni ob ustanovitvi in širšem delovanju kluba, kot so:

 • prijateljsko povezovanje z drugimi klubi
 • izobraževanje na področju varne vožnje
 • celovit prikaz turistične podobe našega kraja
 • gojenje motorističnega turizma v našem kraju
 • predstavljanje našega kraja in države v tujini
 • omogočanje razvijanja motoristične subkulture.

V našem imenu in znaku prevladuje zmaj, katerega ime smo povzeli iz legende o kači z zmajevo glavo, iz gradu Vurberk; črna barva, ki ponazarja motoriste oblečene največkrat v črno usnje; kolo, ki ponazarja motorizem; ter zmajeva krila, ki ponazarjajo neomejenost in svobodo.

Z našimi simboli in delovanjem želimo prikazati povezanost z našimi kraji, s tradicijo, ter vrednote kot so povezanost, spoštovanje, zaupanje in odpuščanje.

V letih 2004 in 2005 smo člani motorističnega kluba, s pomočjo sponzorjev, dogradili naš motoristični klub, ki se je nahajal v »Zmajevi dolini«, kot smo jo poimenovali, na zemljišču našega člana Slavka MURŠEC. Z razširitvijo prostorov smo želili vzpodbuditi rock kulturo s prirejanjem raznih rock koncertov ter druženje z enako mislečimi. Za dosego teh ciljev smo vložili v gradnjo septembra in novembra 2004 601 uro, v letu 2005 pa 542 ur. Skupaj smo v dveh letih tako zbrali 1143 ur dela. Največ ur so k temu seštevku prispevali Jože KOCPEK, Rado KUKOVIČ, Mihael PULKO, Gregor BRAČKO, Zdravko KRAJNC, Matjaž REBERNIK, Luka GORNIK in ostali člani. Zraven razširitve prostorov smo tudi vgradili centralno ogrevanje in celoten prostor izolirali, pri čemer so nam močno pomagali naši sponzorji.

Od začetka delovanja kluba naprej se pod vodstvom RIBIČ Roka redno udeležujemo vseh večjih in manjših motorističnih prireditev v Sloveniji in drugod. Najbolj množično smo se v zadnjih šestih letih udeležili motorističnega srečanja kluba PANTHER’S iz Celja, ki so naši dobri prijatelji. Prav tako smo se z veliko večino naših članov udeleževali motorističnih srečanj klubov SAMOROG iz Križevcev pri Ljutomerju, C’EST BON iz Ormoža, SAIRACH iz Žiri in kluba MOTO ROAD RACING CLUB iz Medvod. Na večini motorističnih srečanj, ki se jih udeležimo, pa velikokrat postavimo šotore in tam prespimo, kar pomeni veliko promocijo za naš klub in s tem tudi večjo udeležbo motoristov na našem srečanju. V preteklih šestih letih so različna motoristična srečanja v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem in v Avstriji največkrat obiskali Gregor BRAČKO, Mihael PULKO, Aleš MULEC, Rado KUKOVIČ, Matjaž REBERNIK in Rok RIBIČ. V Sloveniji veljamo za enega vplivnejših motorističnih klubov, kar smo si priborili z redno prisotnostjo na motoristični sceni in odlično izpeljavo motorističnih srečanj v Dupleku pod imenom »BIKERS WEEKEND DUPLEK«.

Motoristično srečanje v Dupleku je že na začetku preraslo navadno vaško veselico in preseglo celo državne meje. V času ko organiziramo »BIKERS WEEKEND DUPLEK« postane Duplek dobesedno poplavljen z motorji (srečanj se udeleži med 500 – 1000 motoristov in preko 2000 ostalih obiskovalcev »pešadija«), v »ZMAJEVI DOLINI« pa je nastala prava motoristična vas, v kateri ste lahko slišali ROCK’N’ROLL, ki bobni iz zvočnikov, na motorističnih srečanjih se je v šestih letih zvrstilo kar nekaj priznanih rock skupin kot so: Second hand s Slavkom Kovačičem- Slavcom, Grane, Crossroads, Janez Zmazek- Žan z bendom, …; vidite prelepe predelave motorjev; srečate motoriste iz Slovenije, Italije, Nemčije, Avstrije, Nizozemske, Hrvaške ali Luxemburga; se z motorji podate na panoramsko vožnjo po vaseh Občine DUPLEK;  ali se zabavate ob poteku motorističnih iger.

Načrtovanje in izvedba tako velikega motorističnega zbora prineseta veliko dela in skrbi, vendar se vse skupaj izvaja pod okriljem kluba, tako da pri pripravah za zbor sodelujemo vsi člani kluba. Da je dela res ogromno, kaže podatek, da smo za motoristično srečanje v letu 2004 zabeležili kar 964 ur, v letu 2005 pa 728 ur priprav in organizacije. Ker smo vsi člani na srečanju zadolženi za različne naloge, je za nas zbor nekakšna zaposlitev. Na zboru opravljamo delo varnostnikov, vodimo razvedrilni program in motoriste ob prihodu pozdravimo z brezplačno pijačo. Da je naše delo malo lažje, si delo razdelimo na več področij in na izmene, saj lahko le s kvalitetnim medsebojnim sodelovanjem srečanje vrhunsko izpeljemo.

Seveda pa v teh letih nismo prirejali le motorističnih srečanj in se pojavljali na motoristični sceni. V okviru kluba smo se podali na veliko potovanj tako po Sloveniji kot tudi po tujini. Naši člani so z motorji potovali po bivši Jugoslaviji, Nemčiji, Avstriji, Italiji (Sicilija in Sardinija), Grčiji, Madžarski, Romuniji (Črno morje), Bolgariji (Črno morje), bili so prisotni na festivalu trubačev v Srbiji in Črni gori (GUČA-Zlatna truba 2004 in 2005) in na mnogih manjših izletih po Sloveniji.

Z veseljem lahko zapišem, da se je naš klub odlično vključil v domače okolje Občine  Duplek, saj sodelujemo na večini prireditev v Občini Duplek, vsako leto priredimo kostanjev piknik za sosede (katerega se udeleži večina občanov, ki živijo ob naših klubskih prostorih). Ob večjih in pomembnejših obiskih funkcionarjev v Dupleku pomagamo občini, izpeljati čim bolj slovesno dobrodošlico gostujočim funkcionarjem, z motorističnim spremstvom funkcionarjev do sedeža Občine Duplek. Tako smo že spremljali razne ministre, poslance, škofa in nadškofa… Z našo pomočjo tako veliko dogodkov v naši občini postane še bolj svečanih.

V letu 2006 smo skupaj s še sedmimi klubi ustanovili mednarodno pobratenje med motorističnimi klubi: BLACK DRAGON MC BAVARIA, FIRE DRAGON MC GERMANY, DRAGON BIKERS MC GERMANY, BLACK DRAGON MC HUNGARY, BLACK DRAGON MC CZEH., WAR DRAGONS MC AUSTRIA, DRAKO MC POLAND in BLACK DRAGONS SLOVENIJA. V pobrateno zvezo se lahko vključijo le motoristični klubi, ki sprejmejo pogoje zveze in imajo v svojem imenu besedo zmaj v kakršni koli obliki ali jeziku. Ustanovljena zveza je že prvo leto, na pobudo kluba BLACK DRAGON MC BAVARIA pričela z tridnevnim druženjem pod imenom DRAGON PARTY, ki je na ustanovnem srečanju v mestu Dachau v Nemčiji, določila osnovna pravila:

 • da se srečanje odvija enkrat letno
 • da je vsak klub enkrat gostitelj srečanja
 • da gostitelj pripravi prostor in program ter en dan brezplačno gosti ostale člane

V letih od pričetka delovanja te zveze, smo Black dragonsi iz Dupleka že dvakrat gostili to Evropsko srečanje v Dupleku. Še posebej velik vtis smo naredili leta 2018, ko smo gostili 13ti Dragons party, ki smo ga organizirali (žal že brezdomci) na gradu Vurberk. Za izredno pozitiven in iz vseh strani pohvaljen dogodek, se za pomoč pri sami izvedbi zahvaljujemo vsem tedaj aktivnim članom in simpatizerjem kluba, Občini Duplek, županu Mitji HORVATU in Režijskemu obratu.

Po leto 2015, ko je vodenje kluba prevzel Boštjan KNUPLEŽ je postajal vedno večji prepad med klubom in lastnikom zemljišča, na katerem so bili klubski prostori vse od začetka.

Ne bomo iskali vzrokov za tragedijo, ki se je pripetila v prvi polovici 2017, ko je predsednik kluba odredil, da v roku 24 ur zapustimo klubske prostore in vse premično preselimo k (VELIKA HVALA) članu Jožetu KORES, v Zimico. Večji del imetja kluba še je vedno hranjenj pri našem članu, saj dela na novih klubskih prostorih potekajo prepočasi.

Žal je to dejanje za posledico pustilo, da je klub čez noč izgubil večino 15 let prigaranega imetja, ki ga je pustil v »Zmajevi dolini«: utrjevanju dovoza – gramoz; asfaltiranjem dvorišča; postavitev in nabava lesene ograje okrog parcel; elektro material z inštalacijami po celotni parceli; dozidava klubskih prostorov z materialom; vodovodno inštalaterska dela z materialom po celotni parceli (umivalniki in tuši za KAMP); in še bi lahko našteval.

Predsednik je poskušal nekako obdržati klub skupaj in je organiziral srečanja v domači kmečki kuhinji pri našem članu Jožetu KORES, vendar je bila to le rešitev za čez zimo, saj prostori niso omogočali pogojev za kvalitetno delo kluba.

Veseli nas, da je s pomočjo Občine Duplek izpeljal BIKERS WEEKEND 2017 v gramoznici, če ravno je s svojimi izjavami pustil grenak priokus.

Veseli smo, da se je začel dogovarjati z g. županom Mitjem HORVAT, glede pridobitve novih prostorov kluba v Zgornjem Dupleku. Na tem zemljišču je bilo takrat neurejeno divje odlagališče in je v tistem času predstavljal prevelik strošek za primerno sanacijo (cca 20.000,00 EUR), kolikor vem  je zato posledično dogovarjanje ostalo na mrtvi točki.

V začetku leta 2018 smo zamenjali vodstvo in vodenje kluba je ponovno prevzel Rok RIBIČ.

Klub je bil v zelo slabem stanju, brez prostorov in le z nekaj denarja. Predsednik nam je ponudil urejen ogrevan klubski prostor v garaži. Tam smo na novo začeli snovati klub in v letu 2018 priredili Bikers weekend Duplek na zemljišču Oldtimer kluba Duplek, za kar se moramo še posebej zahvaliti Milanu ŠAMEC, kjer pa so nas sprejeli z mešanimi občutki, tudi na račun naše trenutne nerodnosti, saj smo čez dobra dva tedna morali organizirati 13. mednarodno srečanje DRAGON PARTY, ki smo ga uspeli organizirati na gradu Vurberk.

V vsem tem času delovanja iz garaže smo dejavni člani ugotovili, da tako ne bo šlo, saj se je del članov začel odtujevati in nekako garaže niso vzeli za svoj klubski prostor.

Na podlagi vseh spoznanj in  poti, ki smo jo prepotovali, smo pričel z novimi pogovori glede najema prostorov od Občine Duplek. Klub smo videli na dveh lokacijah: na Vurberku pri dvorani, ali na parceli v gramoznici. Nakar nam je uspel dogovor z g. županom Mitjem HORVAT in smo 12.11.2018 podpisali pogodbo o najemu parcele v Zgornjem Dupleku, z ustnim dogovorom, da bomo vsa dela na parceli poračunali z najemnino, po najnižji tarifah, ob obojestranskem zavedanju, da je na lokaciji divje odlagališče.

Kot je že bilo navedeno je bilo na tem zemljišču divje odlagališče raznih odpadkov: od plastike, sanitarnih odpadkov do odpadne wc školjke, gradbenih odpadkov, kosov armiranega betona, slikopleskarskih odpadkov, bioloških odpadkov,….., skratka prostor, neprimeren za organizacijo kakršnih koli prireditev, zato smo v prvi polovici leta 2019, sicer malo prepozno, zaradi vremenskih pogojev, pričeli z deli. Na začetku je bilo potrebno sortirati odpadke in opraviti velik strojni poseg, ki ga je na tri četrt sponzorsko opravil Drago ŠNUT, več krat nam je na pomoč priskočil tudi KAPUN Ambrož.

Za sortiranje odpadkov in odvoz le teh se moramo še posebej zahvaliti:

 • Ivo in Jože KORES, ki sta s svojimi traktorji in rokami pomagala pri saniranju divjega odlagališča in planiranju zemljine, gradnji lesene konstrukcije,…;
 • Aleš GLONAR, je z najemom strojev, s sponzoriranjem izdajnega kioska, in drugega gradbenega materiala, s svojim avtomobilom in prikolico, s svojimi rokami, pomagal pri saniranju divjega odlagališča in graditvi celotnega prostora;
 • Rado KUKOVIČ, naš borec, ki živi in vsak dan dela, gradi naš klub in je daleč, daleč najbolj zaslužen član za to kaj je nastalo do leta 2021;

Seveda ko so se dela in aktivnosti začele, so se v klubsko delo pričeli vključevati tudi ostali člani, tako nam je do avgusta 2019 uspelo splanirati, utrditi in pozeleniti polovico parcele, ob kateri smo pričeli postavljati ograjo in nakazali cesto ob zemljišču; v tem času smo še uspeli nabaviti elektro material in material za vodovodne inštalacije, ki smo ga potrebovali, da smo na parcelo lahko pripeljali elektriko in vodo.

Zagnanost članov in novi val kluba je začel prehitevati, vse nam je šlo na roko, in še pred srečanjem konec avgusta 2019, smo postavili in pokrili  leseno nadstrešnico kot ogrodje za bodoči CLUB HOUSE, kar gre velika zasluga našemu članu Milku SUŽNIK, Mateju PONDELAK in Alešu KOS, ki je še pripeljal sponzorja za kritino.

V zadnjem tednu avgusta 2019 smo izpeljali uspešen in na naše začudenje (sami nismo delali reklame z motorji, saj smo večino dni in vikendov fizično delali v gramoznici) zelo dobro obiskan BIKERS WEEKEND DUPLEK 2019.

A žal je hitro prišel hladen tuš in vse agonije s kaznimi in končno odstranitvijo objekta z koncem leta 2019, ki je razdelil klub.

Kolikor nas je ostalo smo začeli snovati nove ideje glede na spoznanje o namembnosti prostora in omejitvah. Iz norih idej se rodijo ta prave in že v prvi polovici leta 2020 nabavimo bibliobus od Zveze prijateljev mladine Maribor.

Vendar žal je negativna izkušnja iz konca leta 2019 in začetek COVID-19 ugasnila ogenj v večini članov; kaj narediti z avtobusom nas je še dodatno razklalo in takrat je pobudo prevzel Aleš GLONAR, ki se je z vztrajnostjo lotil dela na avtobusu, kasneje mu je pri izvedbi in tehničnem delu priskočil na pomoč Domen SIMONIČ, ki je skonstruiral sam izgled in funkcionalnost avtobusa;  za okolico je vztrajno skrbel Rado KUKOVIČ, ki je prevzel izdelavo jumbo plakata, ter povezavo med avtobusom ter kioskom, v leto 2020 je na parceli zasadil devet dreves (od lip, orehov, češnje, slive…), prav tako smo že zasadili potomko stare trte in več okrasnih lovorikovcev.

In skupaj se je začelo ustvarjati nekaj novega in unikatnega, ki je ob 20. obletnici kluba avgusta 2020, zopet začelo povezovati člane. Vzporedno z deli na avtobusu smo nadaljevali z utrjevanjem površin in navozom drobljenega asfalta za kar se zahvaljujemo našemu članu Bojan PRAVDIČ, ki nam je s tovornjakom in svojimi rokami že od začetka 2000 na voljo za pomoč, prav tako se moramo zahvalit Izidorju KAJBIČ za pomoč pri utrjevanju. Pri samem delu smo se srečevali z premikanjem velikih težkih predmetov, za kar nam je bil vedno v pomoč Mato NOVAK, s svojim avto dvigalom.

Preveč je podjetnikov, sosedov, simpatizerjev in drugih sovaščanov, ki so nam pri novi izgradnji pomagali, da bi jih vse našteli, izpostavili smo le tistih nekaj, ki so bili res ključnega pomena, pri izgradnji.

Pravila, trdna načela in bratstvo so pri delovanju našega kluba izjemno pomembna, zato je nekoliko težje priti v naše vrste, kar pa ni nemogoče če uživaš v vožnji z motorjem, imaš čas za delovanje v klubu, znaš prevzeti pravice in dolžnosti, ki ti jih nalaga klub in se aktivno vključiš v motoristično sceno. To so le nekateri pogoji, da morda nekoč postaneš naš brat in član bratovščine BLACK DRAGONS.